Vanliga frågor - VarbergBostad
Mejla oss:
info@varbergsbostad.se
Frågor & svar:
Vanliga frågor till Varbergs Bostad »
Skicka brev till oss:
Varbergs Bostad, Box 83
432 22 Varberg

Mina sidor:
Felanmälan »

Besök oss:
Besöksadresser och öppettider »

Ring oss: 0340 - 69 75 00

Facebook:
Varbergs Bostad på facebook » 

Vi vill bli ännu bättre:
Tyck till om Varbergs Bostad »
  Nyhetsbrev:
Prenumerera på nyheter

Sök här:

Logga in

För att göra intresseanmälningar, felanmälan eller komma åt Mina sidor måste du vara inloggad.

Registrera dig
Glömt lösenord

Stäng meny

Vanliga frågor och svar

I samband med större renoveringar uppstår en del frågor och funderingar bland våra hyresgäster. Här har vi sammanställt en de mest förekommande frågor och svar i samband med stambytet på Pilbågen/Granvägen 2-26.

Varför genomför ni ett stambyte nu?
Svar: Huset som du bor i byggdes i början av 1960-talet, vilket innebär att stammar för vatten och avlopp är ålderstigna. Stopp i avlopp och vattenläckor är vanligt förekommande och stammarna behöver därmed bytas ut.

När kommer ni att påbörja arbetet i min lägenhet?
Svar: Stambytet kommer att påbörja augusti 2021. Vi kommer att informera samtliga hyresgäster om startdatum innan projektet sätter igång och vartefter det framskrider.

Vad kommer att göras i min lägenhet?
Svar: För att genomföra ett stambyte behöver även befintliga golvbrunnar bytas ut. Det innebär att badrummet kommer att genomgå en totalrenovering. Befintlig inredning inklusive porslin kommer att ersättas med ny och duschdörrar kommer att monteras i alla badrum.  

Ny el och jordfelsbrytare kommer att installeras i hela lägenheten.

Avloppet i köket kommer att genomgå en så kallad relining, det vill säga en upprustning (ej byte) av befintliga rör.

Även de allmänna utrymmena i källarplan kommer att få en upprustning.

Kan jag bo kvar i lägenheten under tiden som stambytet genomförs?
Svar: Ja, du kan bo kvar i lägenheten under byggtiden. Arbetet sker på vardagar kl. 07.00 - 17.00.

Kan jag använda dusch och toalett under tiden som arbetet pågår?
Svar: Tyvärr går det inte att använda dusch och toalett under tiden som arbetet pågår. Vi kommer därför att placera tillfälliga toaletter och duschar på gården som hyresgästerna kommer att ha tillgång till med lägenhetsnyckeln.

Hur lång tid tar det för ett badrum att bli färdigt?
Svar: Renoveringarna beräkna pågå cirka sex veckor.

Vad innebär ett medgivande?
Svar: Samtliga hyresgäster har fått information och ett medgivande i form av en blankett för påskrift hemskickat. Om du inte har undertecknat medgivandet (blanketten) och skickat tillbaka det, så behöver vi be Hyresnämnden om tillåtelse om att få utföra den planerade renoveringen i din lägenhet. Det innebär att du kommer bli kallad till Hyresnämnden. Om du önskar återkalla ditt ärende hos Hyresnämnden, så kan du göra det genom att kontakta dem eller oss.

Hur kommer entreprenören in i min lägenhet för att utföra arbetet?
Svar: Vi kommer att installera ett elektroniskt låssystem endast entreprenören har åtkomst till för tillträde till lägenheten. Upplåsning sker med ett så kallad ID06-kort som är registrerat hos Varbergs Bostad och Skattemyndigheten.

För dig som hyresgäst innebär det ingen skillnad, utan du kan använda din nyckel som vanligt. Det elektroniska låssystemet kommer att monteras ned när arbetet är färdigt.

Våra entreprenörer ska alltid kunna identifiera sig med ett ID-kort (en så kallad ID06 legitimation).

Kommer det att bli dammigt och bullrigt i lägenheten under tiden som arbetet utförs?
Svar:
Då arbetet innebär en badrumsrenovering så är det svårt att helt undvika damm och buller. Vi kommer dock att göra vårt bästa för att undvika att damm sprider sig i lägenheten. Golvet i hallen fram till toaletten kommer att täckas. Vi kommer även att sätta upp en plastvägg med dragkedja mot vardagsrummet. En enklare byggstädning kommer att utföras i badrummet när arbetet är slutfört.

Arbetet kommer till en viss del även att medföra ljud i byggnaden under dagtid. Eftersom grundkonstruktionen består av betong kommer man under vissa moment även att höra ljud från grannlägenheterna.

Hur gör jag om jag har husdjur i lägenheten?
Svar: Tyvärr så kan arbetet i lägenheten påverka husdjur som vistas i lägenheten under tiden. Hyresgästen får själv avgöra om husdjuret ska avlägsnas från lägenheten under tiden som arbetet pågår. Om husdjuret ska vistas i lägenheten dagtid, ber vi dig att stämma av med entreprenören så att inga störningsmoment uppstår som påverkar arbetet.

Kommer min lägenhet att städas när arbetet är klart?
Svar: Entreprenören kommer att utföra en enklare städning av badrummet som innebär att avlägsna byggdamm och materialrester.

Måste jag betala full hyra under byggtiden?
Svar: I samband med renoveringen kommer du som hyresgäst att få en hyresrabatt som innebär 50% av hyran under sex veckor.

Hur kan jag förbereda mig inför arbetet?
Svar: Läs om hur du kan förbereda de utrymmen där arbetet kommer att ske här. 

Start