Din hyra

Hyran ska enligt hyreslagen betalas i förskott, det vill säga den sista vardagen i månaden före den månad som hyran gäller. Du får din hyresavi i brevlådan senast den 20:e i månaden.

Tänk på att du är skyldig att betala din hyra, även om hyresavin inte kommit. Du hittar hyresavier, aktuellt hyresbelopp, OCR-nummer och bankgironummer på Mina sidor.

Hur vill du betala?

Du kan betala din hyra på flera olika sätt. Exempelvis via bankgiro, men också genom miljövänlig, smidig och säker betalning via autogiro, e-faktura och den digitala brevlådan Kivra. Om du väljer autogiro, e-faktura eller Kivra får du ingen hyresavi hem i brevlådan.

Autogiro

Med autogiro dras hyresbeloppet automatiskt från ditt bankkonto varje månad. Du anmäler dig för autogiro genom att fylla i ett medgivandeformulär Länk till annan webbplats.. Skriv under direkt med e-legitimation eller skriv ut blanketten och posta den till Varbergs Bostad.

E-faktura

Om du använder internetbank kan du få en elektronisk faktura. E-fakturan ser ut som en pappersfaktura och är enkel att betala. Allt är ifyllt och du behöver bara kontrollera uppgifterna och godkänna betalningen. Du anmäler dig till e-faktura via din internetbank.

Kivra

Du kan även betala din hyra via den kostnadsfria digitala brevlådan Kivra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ladda ned appen eller gå till www.kivra.se för att skaffa Kivra med Mobilt BankID.

Betala i tid

Undvik betalningsanmärkningar, dröjsmålsränta eller inkassokostnader genom att betala hyror och fakturor i tid. Kan du inte betala din hyra i tid, så är det mycket viktigt att du tar kontakt med Varbergs Bostad direkt.

Om skulden går vidare till inkasso hanteras den av Preventia Finans, som sköter alla kontakter gentemot hyresgäster. Om du inte betalar hyran, eller har upprepade förseningar med inbetalningar, kan hyreskontraktet sägas upp.

Frågor och svar

Hyran betalas i förskott varje månad. Betalningsdag är alltid den sista vardagen före den månad hyran avser. Det betyder att hyran för april ska vara oss tillhanda senast sista vardagen i mars, hyran för september den sista vardagen i augusti och så vidare.

Hyran kan betalas på flera olika sätt:

  • Autogiro: Med autogiro dras hyresbeloppet automatiskt från ditt bankkonto varje månad. Du anmäler dig för autogiro genom att fylla i ett medgivandeformulärLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.. Skriv under direkt med e-legitimation eller skriv ut blanketten och posta den till Varbergs Bostad.
  • E-faktura: Om du använder internetbank kan du få en elektronisk faktura. E-fakturan ser ut som en pappersfaktura och är enkel att betala. Allt är ifyllt och du behöver bara kontrollera uppgifterna och godkänna betalningen. Du anmäler dig till e-faktura via din internetbank.
  • Kivra: Du kan även betala din hyra via den kostnadsfria digitala brevlådan KivraLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.. Ladda ned appen eller gå till www.kivra.se för att skaffa Kivra med Mobilt BankID.

Av säkerhetsskäl tar vi inte emot några kontantbetalningar.

Autogirot börjar att fungera när banken har gett sitt medgivande. Fram till dess måste du själv betala din hyra.

Beloppet dras natten till den sista vardagen i månaden. Skulle det saknas täckning i samband med dragningen, görs ytterligare ett försök under natten till den första vardagen i nästkommande månad. Finns inte heller då tillräckligt med pengar på kontot måste inbetalningen göras manuellt.

Om hyresinbetalningen uteblir riskerar du ett inkassokrav med avgift och ränta. I nästa steg går vår fordran vidare till Kronofogdemyndigheten. Upprepade sena eller uteblivna hyresinbetalningar kan leda till att du förlorar rätten till din lägenhet.

Har du den digitala brevlådan Kivra?

Ett säkert, smidigt och avgiftsfritt sätt att betala hyran månadsvis är via Kivra och Mobilt BankID. Det är enkelt att komma igång.

Mina sidor - dina personliga sidor

Vill du se aktuella avtal, hyresavier, meddelanden eller annan information som rör dig och ditt boende? Allt finns samlat på Mina Sidor. Enkelt och smidigt.