Häng upp dina tavlor rätt

Det är viktigt att tavlorna hänger både snyggt och säkert. Samtidigt är det viktigt att inte väggen skadas i onödan - när du en gång flyttar ska ju krokar och skruvar tas bort och skruvhålen återställas.

Hur tungt får jag hänga?

Börja med att ta reda på vilket material väggen är gjord av. Knacka på väggen. Känns den stum är det puts, betong eller tegel. Låter den lite "ihålig" och lätt, är det säkert en gipsvägg som är lätt att spika i. Enklast är det att använda tavelkrok i plast med betongspikar. De är smidiga och gör minst åverkan på väggen. De finns i olika storlekar efter hur mycket de tål och räcker till de flesta tavlor. Stora tavlor kan behöva dubbla betong- eller x-krokar. För tyngre saker, som en vägghängd TV, behöver man skruv och plugg.

Är man inte helt säker på vilken bärighet som krävs får man borra. Använd slagborrmaskin och sedan skruv och plugg. Har man en 5 mm plugg använder man 5 mm borr.

Kontrollera el-ledningar

Det är väldigt viktigt att man kontrollerar att det inte finns el-ledningar i väggen. Om det sitter ett vägguttag i linjen får man välja en annan plats. Och så ska man naturligtvis kolla att man har bra upphängning på tavlan.

 

Häng upp tavla

Detta behövs:

  • Spik, krok, plugg eller skruv beroende på vägg
  • Borrmaskin
  • Hammare
  • Skruvmejsel
  • Penna
  • Träbit med två skruvar i
Häng upp tavla rätt

Ta reda på vilken typ av vägg och välj skruv eller spik därefter. Undersök så att det inte finns elkablar där du ska spika/borra.

Häng upp tavla rätt

Märk ut var du vill borra med en blyerts.

häng upp tavlan rätt

Det ska vara lite trögt att föra in pluggen i väggen. Skruva i skruven.

Häng upp tavlan rätt

Häng upp tavlan och prov-dra i tavlan så du känner att den sitter ordentligt.

Så enkelt gör du en felanmälan

Har du en droppande kran, ett trasigt eluttag eller något annat som inte fungerar hemma i din bostad? Gör en felanmälan på ”Mina Sidor”, så hjälper vi dig.

Så minskar du energiförbrukningen hemma

Vill du också stoppa energitjuvar och sänka elräkningen? Här har vi samlat enkla och effektiva energispartips i hemmets alla rum för dig som bor i lägenhet.