Spara energi

Med enkla medel går det att minska energianvändningen i vardagslivet och spara pengar till hushållskassan. Tillsammans kan vi göra en stor skillnad och skapa en hållbar värld. Nedan följer några enkla åtgärder och knep för att dra ner energi- och elförbrukningen hemma.

I köket

  • Handdiska inte under rinnande vatten. En kvarts diskning under rinnande vatten förbrukar 75 liter. Använd balja eller diskpropp istället.
  • Kör med full diskmaskin. Skrapa av matresterna istället för att skölja. Fyll maskinen. Använd kortast möjliga program och stäng av torkfunktionen som drar mycket energi.
  • Sätt lock på kastrullen. Med lock på kastrullen kokar det snabbare och du sparar 30 % energi. Det räcker med lite vatten i kastrullen när du kokar ägg, potatis och grönsaker. De kokas av ångan.
  • Kastrullen ska vara större eller lika med plattan. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar som passar till plattans storlek. Är plattan 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 %! Buckliga och repiga kastruller drar också mer energi.
  • Utnyttja eftervärmen. Stäng av spisen (inte induktionshäll) och ugnen en stund innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Passa på att laga mat i ugnen efter du bakat. Håll ugnsluckan stängd, varje gång du öppnar sänks temperaturen 25–30 grader.
  • Rätt temperatur i kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kyla drar 5–10 % mer energi. Kolla med termometer.
  • Frosta av frysen. Tjocka lager av is fördubblar energiförbrukningen och bör tas bort regelbundet. Dammsuga även baksidan av kyl/frys för att minska energiåtgången och brandrisken.
  • Tina maten i kylen – inte i mikron. Planera i förväg och tina den frysta maten långsamt i kylen istället för i mikron. Resultatet blir godare och energiåtgången mindre. Låt även varm mat svalna innan du lägger den i kylen eller frysen.
  • Mikron bra för små portioner. Små portioner värms energismartast i mikrovågsugnen.
  • Koka upp vatten för matlagning i vattenkokaren. Snabbaste koktiden får du i en vattenkokare, sedan är det bara att slå över vattnet i en kastrull. Om alla svenska hushåll varje dag kokade upp 2 liter vatten i en vattenkokare istället för i en kastrull på spisen, skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50 000 villor.

I badrummet

  • Duscha snabbt istället för att bada. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart minskar årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kWh per person. Använder du dessutom snålspolande duschmunstycke och en blandare med energifunktion kan du sänka vattenförbrukningen med 40 %. Tänk också på att stänga av vattnet när du tvålar dig och tvättar håret.
  • Felanmäl en droppande kran eller läckande toalett. En kran som står och droppar i ett dygn förbrukar 100 liter vatten. En läckande (rinnande) toalett kan göra av med över 1 000 liter vatten på ett dygn. Helt i onödan!
  • Stäng av handdukstork och golvvärme mellan varven. Slösa inte med energi när handdukarna redan är torra eller det är varmt i badrummet. En handdukstork som alltid står på kan dra så mycket som 600 kWh på ett år.
  • Borsta tänderna med stängd kran. Låter du vattnet rinna när du borstar tänderna slösar du bort sex liter vatten per minut.

I vardagsrum och sovrum

  • Stand-by slösar, stäng av med ett tryck. Koppla dator, tv, dvd och annan elektronik till en grenkontakt med en strömbrytare, så stänger du allt på en gång. 10 % av all hushållsel i Sverige går till hemelektronik som står i stand-by-läge. Det motsvarar värme och el till 64 000 villor under ett helt år.
  • Laddningsstation till mobiltelefoner och leksaker. Mobilladdaren drar ström när den sitter kvar i eluttaget även när telefonen är bortkopplad. Det är också lätt att glömma eltandborsten och uppladdningsbara leksaker i eluttaget. Samla allt laddningsbart i en grenkontakt med strömbrytare som är lätt att stänga av.
  • Släck ljuset när du inte är i rummet. Det stämmer inte att det går åt mer energi att tända och släcka och tända. Släck med gott samvete.
  • Vädra snabbt och kolla tätningslisterna. Vädra med tvärdrag under några få minuter istället för att låta fönstret stå på glänt hela dagen. Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Dra gärna för gardinerna på natten. Kolla dina tätningslister och felanmäl om du känner drag.
  • Inga stora möbler framför elementen. Värmen kan inte sprida sig om det står stora saker i vägen eller om långa gardiner hänger framför.
  • Sov bättre i lägre temperatur. Har du möjlighet att sänka temperaturen i sovrummet, ger det inte bara lägre energiförbrukning – du sover bättre också. Tänk också på att sänka temperaturen genomgående när du reser bort.
  • Stäng inte vädringsluckor och ventiler. För att hela husets luftcirkulation ska fungera optimalt måste alla ventiler hållas öppna och rena. Annars finns risk att skadliga ämnen i luften stiger.

40 energispartips från Allmännyttan

Tillsammans minskar vi vattenanvändningen och får ner energianvändningen. Vädra snabbt, stäng av kaffebryggaren och handdukstorken. Vill du ha fler tips?

Fixa själv i lägenheten

Här hittar du våra experters bästa tips, råd och enkla steg för steg-guider för allt från att rensa golvbrunnen under badkaret till perfekt fönsterputsning utan ränder. Du fixar det själv, vi lovar.