Häng upp tavlor - VarbergBostad
Mejla oss:
info@varbergsbostad.se
Frågor & svar:
Vanliga frågor till Varbergs Bostad »
Skicka brev till oss:
Varbergs Bostad, Box 83
432 22 Varberg

Mina sidor:
Felanmälan »

Besök oss:
Besöksadresser och öppettider »

Ring oss: 0340 - 69 75 00

Facebook:
Varbergs Bostad på facebook » 

Vi vill bli ännu bättre:
Tyck till om Varbergs Bostad »
  Nyhetsbrev:
Prenumerera på nyheter

Sök här:

Logga in

För att göra intresseanmälningar, felanmälan eller komma åt Mina sidor måste du vara inloggad.

Registrera dig
Glömt lösenord

Stäng meny

Häng dina tavlor som ett proffs

Tavlorna ska hänga i jämnhöjd och sitta "säkert" på krokarna. Skruv eller spik? Borr eller hammare? Reparatören Lasse Holmström ger tips om hur man sätter upp tavlorna och minimerar skador på väggarna.

Det är viktigt att tavlorna hänger både snyggt och säkert. Samtidigt är det viktigt att inte väggen skadas i onödan - när du en gång flyttar ska ju krokar och skruvar tas bort och skruvhålen snyggas till.

- Börja alltid med att ta reda på vilket material väggen är gjord av, säger Lasse Holmström. Knacka på väggen. Känns den stum är det puts, betong eller tegel. Låter den lite "ihålig" och lätt, är det säkert en gipsvägg som är lätt att spika i.

- Enklast är det att använda tavelkrok i plast med betongspikar. De är smidiga och gör minst åverkan på väggen. De finns i olika storlekar efter hur mycket de tål och räcker till de flesta tavlor.

Olika krav

Tavlor, lampor och fästen för platt-TV har olika krav på bärighet. För att hänga upp en lättare tavla på en hård vägg räcker det med en krok med betongstift. Stora tavlor kan behöva dubbla betong- eller x-krokar. För tyngre saker behöver man skruv och plugg.

- Är man inte helt säker får man borra, säger Lasse. Använd slagborrmaskin och sedan skruv och plugg. Har man en 5 mm plugg använder man 5 mm borr.

- Det är väldigt viktigt att man kontrollerar att det inte finns el-ledningar i väggen. Om det sitter ett vägguttag i linjen får man välja en annan plats. Och så ska man naturligtvis kolla att man har bra upphängning på tavlan, att det inte är ett gammalt snöre som kan gå sönder.

1

Redskap som behövs

  •   Spik, krok, plugg eller skruv beroende på vägg
  •   Borrmaskin
  •   Hammare
  •   Skruvmejsel
  •   Penna
  •   Träbit med två skruvar i
2

Ta reda på vilken typ av vägg och välj skruv eller spik därefter. Undersök så att det inte finns elkablar där du ska spika/borra.

3

Märk ut var du vill borra med en blyerts.

4

Det ska vara lite trögt att föra in pluggen i väggen. Skruva i skruven.

5

Häng upp tavlan och provdra i tavlan så du känner att den sitter ordentligt.

Start