Det är faktiskt inte så svårt att hålla spis, häll och ugn i bra skick. Framför allt inte om man rengör varje gång man använt spisen eller ugnen. Här ger Varbergs Bostads Eva-Marie Holmström några bra tips!
Först och främst ska spisen svalna innan man börjar rengöringen. Den behöver inte vara iskall, bara sval.
- På spisar med kokplattor så rekommenderar jag en "stålboll" för plattorna, säger Eva-Marie. För bollen i en roterande rörelse längs med spåren, då slipar den inte sönder plattan. Sedan använder man swinto till de rostfria ringarna runt plattorna. Mellan ringen och plattan kan man, försiktigt, använda rakbladsskrapa.
- Resten av spisen torkar jag först av med en fuktig trasa för att ta det värsta där det till exempel har kokat över. Sedan kan man använda lite wim på emaljhällen och torka riktigt rent med den fuktiga trasan.
Häll och ugn
På en keramikhäll kan man göra nästan samma arbete - det vill säga först med fuktig disktrasa och sedan med lite wim.
- Det torkar man av med en trasa. Har det blivit ringar på hällen kan man ta försiktigt med rakbladsskrapan och sedan med lite wim. Skölj med en fuktig trasa och torka rent med hushållspapper.
Att få bort inbränt fett och smuts i ugnen är ofta en tuff arbetsuppgift och därför är det viktigt att rengöra den ofta, gärna en gång i månaden.
- Antingen kan man stryka på koncentrerad såpa, eller blanda hälften såpa och hälften vatten i en sprayflaska och spraya väggar och bottenplatta.
- Därefter låter man ugnen gå på 100 grader i 20 minuter. Stäng av, låt ugnen svalna och torka av med en fuktig trasa. Gallret kan man gnugga med wim och stålboll över diskbänken.
- På ugnsluckan kan det bli svarta prickar. Ta rakbladsskrapan och skrapa längs med lite försiktigt. Ta lite wim och gnugga rent med en fuktig trasa.