I lägenheten - VarbergBostad
Mejla oss:
info@varbergsbostad.se
Frågor & svar:
Vanliga frågor till Varbergs Bostad »
Skicka brev till oss:
Varbergs Bostad, Box 83
432 22 Varberg

Mina sidor:
Felanmälan »

Besök oss:
Besöksadresser och öppettider »

Ring oss: 0340 - 69 75 00

Facebook:
Varbergs Bostad på facebook » 

Vi vill bli ännu bättre:
Tyck till om Varbergs Bostad »
  Nyhetsbrev:
Prenumerera på nyheter

Sök här:

Logga in

För att göra intresseanmälningar, felanmälan eller komma åt Mina sidor måste du vara inloggad.

Registrera dig
Glömt lösenord

Stäng meny

I lägenheten

 • Vad kan jag göra själv för att få det varmare?

  Du kan själv hjälpa till att behålla värmen i din bostad genom att till exempel placera soffan eller andra större möbler en bit bort från elementen, så att de inte hindrar värmen från att sprida sig i rummet. En annan värmetjuv kan vara att det hänger gardiner framför elementet. Ett annat tips är att inte vädra för långa stunder åt gången.

 • Ska det finnas brandvarnare i min lägenhet?

  Brandvarnare ska finnas i alla lägenheter. Kontrollera med jämna mellanrum att den fungerar och att batteriet inte har tagit slut. Om det inte finns någon brandvarnare i lägenheten eller om den inte fungerar, kontakta omgående ditt distriktskontor. Det är du som hyresgäst som ansvarar för att brandvarnaren fungerar.

 • Får jag plocka bort mina innerdörrar?

  Ja, det går bra. Du måste själv förvara dem så de inte bli förstörda och när du flyttar måste du sätta tillbaka dörrarna.

 • Får jag ha hund/katt i min lägenhet?

  När man bor i ett flerfamiljshus är det viktigt att visa hänsyn till sina grannar. Det är tillåtet att ha husdjur, men som djurägare är du skyldig att hålla ditt djur under tillsyn så att de inte orsakar skada eller avsevärd olägenhet.

  För allas trivsel är det viktigt att respektera de regler som gäller när man bor i en hyresrätt:

  • Hundar ska vara kopplade på allmän plats och katter ska hållas under tillsyn.
  • Inga husdjur får vistas på lekplatser, i sandlådor eller på grönytor som används för lek och rekreation.
  • Du är skyldig att plocka upp efter din hund och katt för att undvika olägenheter.
  • Ställ inte ut skålar med mat till ditt eller andras husdjur, då maten kan dra till sig skadedjur.
  • Kattrappor är inte tillåtna.

  I övrigt gäller Varbergs kommuns hälsoskyddsföreskrifter.

   

 • Får jag ha blommor på balkongen?

  Självklart, men balkonglådan får inte hänga på utsidan av räcket då det kan ramla ner och skada människor och egendom.

 • Måste jag sköta min uteplats?

  Du som har en uteplats till din lägenhet, är skyldig att sköta denna. Du skall bl.a. klippa gräs, klippa  häck, underhålla/måla  staket, rensa ogräs i rabatter och runt/vid plattor.

 • När ska min lägenhet renoveras?

  Målning, tapetsering och mattbyte är en del av det hyresgäststyrda underhållet. Kontakta ditt besökskontor för att få reda på när det är planerat att renovera din lägenhet.
  » Läs mer

 • Får jag renovera i lägenheten?

  Mindre saker som tapetsering, målning och fackmannamässig insättning av diskmaskin går oftast bra. Men du är ansvarig för att allting återställs som det var, om inte den nya hyresgästen vill ta över det som har gjorts. Målar eller tapetserar du, ska det vara i en så neutral färg som möjligt, för att nästkommande hyresgäst ska kunna ha kvar tapeten/färgen. Större renoveringar godkänns inte då de är svåra att återställa.

 • Får jag ta bort mitt badkar?

  Det beror på hur det ser ut i din lägenhet. Bra att veta är att golvbrunnen kan sitta längre ut, när den varit anpassad för ett badkar. Då blir ett byte till dusch sällan bra och rekommenderas därför inte.

  För att undvika problem, t ex brunnens placering i en dusch, samt att golvet ska ha ett visst fall, ska man kontrollera med en fackman innan något görs.

  Vill du ta bort badkaret får du själv bekosta någon form av list eller duschskena. Du måste vara medveten om att du kan behöva återställa badrummet, dvs ta bort list eller skena för att sätta dit badkaret igen om du flyttar. Vilken åtgärd du än vill utföra ska du alltid först kontakta Varbergs Bostad. 

 • Jag saknar badkar, kan jag beställa ett av er?

  Om badkaret är borttaget i din lägenhet kan du inte få ett nytt. Vid större renoveringar av badrum är det vanligt att man ändrar till dusch.

 • Vad är en avflyttningsbesiktning?

  Förvaltare och förvaltningsassistenter gör alltid en besiktning när du har sagt upp din lägenhet. Då kontrollerar vi lägenhetens skick och om det finns några skador eller onormalt slitage, som uppstått medan du bott i lägenheten.

  Om det finns skador i lägenheten måste du rätta till dessa på ett fackmannamässigt sätt, innan du flyttar ut. Finns skadorna kvar när ditt kontrakt gått ut åtgärdar vi dem och debiterar dig för kostnaden.

 • Mitt internet/tv/telefoni funkar inte. Vad ska jag göra?

  Du ska själv göra en felanmälan till din tjänsteleverantör (det företag du får din faktura ifrån). Om inte de kan lösa problemet kontaktar du iTUX för vidare felsökning. Du som enbart har ”Must-Carry” TV-utbudet (SVT1, SVT2, Kunskapskanalen/Barnkanalen och TV4) gör din felanmälan till http://www.kalejdo.tv/.

 • Får jag flytta på min lägenhetsswitch?

  Vi rekommenderar inte att du flyttar på lägenhetsswitchen. Elsäkerheten är viktig och just nu har lägenhetsswitchen den bästa tänkbara placeringen i lägenheten enligt våra fackmän.

  Vi flyttar inte på inkommande datauttag. Vill du flytta din lägenhetsswitch genom att använda en längre patchkabel mellan inkommande datauttag och lägenhetsswitch är det helt ok.

 • Kan ni utöka med ytterligare ett datauttag för vårt vardagsrum?

  Nej, det är ingen tjänst vi tillhandahåller. Den får du själv beställa av en fackman. Ett alternativ är att dra en patchkabel från lägenhetsswitchen till vardagsrummet eller använda WiFi.

 • Får jag renovera mitt badrum? Varför gäller inte HLU?

  När det gäller badrum och våtutrymmen kan vi tyvärr inte erbjuda samma valfrihet, som för övriga utrymmen i lägenheten. Underhåll/renovering av våtutrymmen måste utföras av en behörig fackman. Det är vår skyldighet som fastighetsägare att ha kontroll över att dessa utrymmen blir åtgärdade enligt de krav branschen och försäkringsbolagen ställer. Därför är det inte tillåtet att renovera badrum och våtutrymmen själv. För att undvika fuktskador får du heller inte göra håltagningar i våtutrymmen. Om du har behov av detta, kontakta alltid oss.

 • Köksluckorna och kaklet i köket är i olika skick. Kan ni åtgärda det?

  Nytt kakel ingår inte i HLU, därför kan skicket skilja sig åt. Vi byter dessvärre inte kakel eller river ut den fasta köksinredningen. 

 • Jag har gamla slitna trösklar, byter ni dem?

  Vi byter tyvärr inga trösklar om de inte innebär en fara för er som bor där.

 • Jag har en spricka i en kakelplatta. Kan ni byta den?

  Nej, tyvärr – beroende på att det är svårt att hitta en likadan kakelplatta. Sprucket kakel utgör normalt ingen fara, utan är enbart ett estetiskt problem. 

 • Kan jag göra installationer själv?

  Endast person med särskild behörighet får göra ingrepp i ledningar för vatten, avlopp och el. Vi kan hjälpa dig med att hitta behöriga installatörer för t ex installation av tvätt- eller diskmaskin som utför arbetet fackmässigt.

 • Vem ska byta svåråtkomliga lysrör?

  Det är hyresgästen som ska byta både glödlampor och lysrör. Du kan läsa mer här för hur du kan gå tillväga.

 • Hur kallt får det vara i lägenheten?

  Känns det kallt i din lägenhet och temperaturen understiger 18 grader så kontaktar du oss, så vi kan göra en närmare utredning. Temperaturen ska ligga på 20 grader mitt i rummet.

  Har ni fjärrvärme kan elementen vara kalla om temperaturen i rummet är 20 grader.

 • Det rinner vatten i kylskåpet – vad ska jag göra?

  Du ska rengöra det lilla avrinningshålet längst in vid väggen, gärna med papper eller tops. Torka sedan varje dag så kommer vattnet att sluta rinna. 

  För utförligare beskrivning läs här.

 • Vi vill barnsäkra vårt eluttag genom att byta till ett jordat. Kan ni hjälpa oss med detta?

  Tyvärr är det ingen tjänst som vi tillhandahåller. Dessutom får inte ojordade eluttag blandas med jordade. Ska ett uttag jordas måste samma åtgärd genomföras i hela lägenheten och det tillåter vi inte att hyresgästen gör. Däremot finns det möjlighet att köpa petskydd för att barnsäkra eluttagen.

 • Vad får jag bygga på min uteplats?

  På din uteplats får du bygga ett lägre staket som avgränsning mot granne eller allmän utemiljö. Staketet ska vara placerat inom din egen uteplats, om inte annat överenskommits med berörd granne. Du får även lägga trätrall eller bygga ett träddäck på uteplatsen. Tänk på att du står för alla kostnader själv. Det gäller även kostnad för återställning vid avflyttning.

  På Varbergs kommuns hemsida kan man läsa om vilka åtgärder som kräver eller inte kräver bygglov. Byggnation som kräver bygglov kommer inte att godkännas.

 • Vad gäller för häckklippning på uteplatsen?

  Varbergs Bostad klipper utsidan och toppen på den del av häcken som angränsar till allmän utemiljö. Maxhöjd är 160 cm, förutom i korsning där maxhöjd är 80 cm, tio meter in från korsningen. I vissa fall kan häcken även behövas klippas ner i korsningar inne på områden, där det är skymd sikt. Hyresgästen klipper insidan av häcken och den del som angränsar till grannens uteplats.

  Vill du klippa hela häcken själv går det bra, men du måste först ta kontakt med Varbergs Bostad och meddela detta innan klippning sker. Hyresgästen måste själv se till att avfallet från klippningen transporteras till kommunens återvinningscentral på Holmagärdet, alternativt till de platser som Varbergs Bostad har för detta ändamål. Ta kontakt med kundtjänst först om du väljer det senare alternativet. 

  Önskar hyresgästen hjälp med häckklippning kan Varbergs Bostad göra detta mot betalning enligt prislista. Arbetet utförs då antingen vid ordinarie klippning eller i mån av tid.

 • Vad gäller för skötsel av hyresgästernas uteplatser?

  Uteplatsen ska skötas av hyresgästen på ett sådant sätt att den ger ett vårdat intryck.

  I skötsel av uteplatsen ingår gräsklippning, klippning av eventuell häck, rensning av ogräs i planteringar och plattytor samt beskärning av buskar och träd (gäller ej avgränsande buskar till allmän utemiljö).

  Önskar hyresgästen hjälp med gräsklippning, häckklippning eller andra skötselarbeten på uteplatsen kan Varbergs Bostad göra detta mot betalning enligt prislista och i mån av tid.

 • Jag behöver fler nycklar, hur gör jag?

  Du som står på hyreskontraktet har möjlighet att beställa fler nycklar till din lägenhet. På vårt besökskontor kan du hämta ut en nyckelrekvisition. Ta med legitimation och gärna också en lägenhetsnyckel. Om du inte har möjlighet att komma själv kan du be någon anhörig hjälpa dig genom en fullmakt.

 • Jag har tappat mitt tvättlås till tvättstugan, kan jag få ett nytt?

  För att boka tvättid i tvättstugan behöver man ha ett tvättlås. Varje hushåll får ett lås, oavsett hur många personer som bor i lägenheten. Om du av någon anledning inte har något tvättlås eller har tappat nycklarna till låset, kommer du att debiteras för ett nytt lås. Kontakta Varbergs Bostad för pris.

 • Vad är HLU?

  HLU står för hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll. Det betyder i praktiken att du som hyresgäst har möjlighet att välja tidpunkt för målning, tapetsering och golvläggning i din lägenhet. Väljer du att vänta med underhållsåtgärder får du en hyresrabatt. Rabatten ges i samband med januarihyran, och kommer alltså på din avi i december.

 • Kan man få fler än maximalt antal bokningsbara tvättider varje månad genom att betala för dem?

  Nej, tyvärr finns inte den möjligheten.

 • Vad gäller för gräsmattor på hyresgästernas uteplatser?

  Den gräsmatta som hör till lägenhet med uteplats ska skötas av hyresgästen. Gräsmattan ska under växtsäsongen klippas regelbundet, så att den ger ett vårdat intryck. Rekommenderat är en gång per vecka. Beroende på väder kan behovet variera.

  Önskar hyresgästen få hjälp med gräsklippning kan Varbergs Bostad göra detta mot betalning enligt prislista. Arbetet utförs då antingen vid ordinarie klippning eller i mån av tid.

 • Varför är det ojämn temperatur i kylskåpet och fryser längst bak?

  Vi rekommenderar att inte ha så mycket på varje hyllplan. Ställ inget precis längst in mot väggen, eftersom lufttemperaturen i kylskåpet behöver cirkulera.

Ställ en fråga till oss

Om du inte hittar det du söker. Ställ din fråga till oss!

Start