Värme/Vatten/El - VarbergBostad
Mejla oss:
info@varbergsbostad.se
Frågor & svar:
Vanliga frågor till Varbergs Bostad »
Skicka brev till oss:
Varbergs Bostad, Box 83
432 22 Varberg

Mina sidor:
Felanmälan »

Besök oss:
Besöksadresser och öppettider »

Ring oss: 0340 - 69 75 00

Facebook:
Varbergs Bostad på facebook » 

Vi vill bli ännu bättre:
Tyck till om Varbergs Bostad »
  Nyhetsbrev:
Prenumerera på nyheter

Sök här:

Logga in

För att göra intresseanmälningar, felanmälan eller komma åt Mina sidor måste du vara inloggad.

Registrera dig
Glömt lösenord

Stäng meny

Värme/Vatten/El

Värme
Den i särklass största enskilda uppvärmningskällan hos Varbergs Bostad är fjärrvärme, vilket är ett för miljön relativt bra alternativ. Andra uppvärmningskällor som förekommer är bergvärmepumpar och direktverkande el. I någon enstaka fastighet används fortfarande olja för uppvärmning men då oftast som stöd/reserv till andra energikällor. Temperaturen i våra lägenheter justeras kontinuerligt för att tillhandahålla en jämn och behaglig inomhustemperatur. Den temperatur som eftersträvas under dagtid är 20 grader. Vid jämförelse kan vi lätt konstatera att individuell mätning och debitering av värme och varmvatten klart minskar förbrukningen.

Vad menas med varmhyra och kallhyra?
Det är precis så enkelt som det låter. Hyr vi ut en lägenhet och beskriver uppvärmningen av lägenheten som ”varmhyra” så ingår värmen i grundhyran och tvärtom med ”kallhyra”. Då läggs värmen ovanpå grundhyran och oftast debiteras uppvärmningen direkt av energibolaget.

Vatten
Massor av vatten går åt när vi badar, duschar, tvättar och lagar mat. Vi har gott om vatten i Sverige men det är synd att slösa på våra resurser. Allt vatten som kommer ur kranen har först pumpats upp och renats. Cirka 30 % har dessutom värmts upp och därmed kostat mycket energi. När vi använt vattnet spolar vi ner det till reningsanläggningen där det på nytt ska renas med hjälp av energi och kemikalier.

Genom att minska onödig förbrukning spar vi både miljö och pengar. I många fall kan mycket vatten sparas utan att vi för den skull sänker vår levnadsstandard. Det kan handla om så enkla åtgärder som att stänga av kranen när vi borstar tänderna.
Varbergs Bostad arbetar aktivt med att minska vattenförbrukningen, exempelvis genom att installera snålspolande utrustning på kranar och toaletter.

El
Det används stora mängder el hos Varbergs Bostad och detta medför en stor belastning både på miljö och ekonomi. Arbetet med att minska elförbrukningen pågår kontinuerligt och vi genomför både små och stora besparingsåtgärder. Under ett antal år har vi gjort stora insatser i flera av våra stora bostadsområden för att slopa uppvärmning med direktverkande el. I stället tar vi vara på spillvärmen från Södra Cell och får på detta sätt ett billigare och framför allt mycket miljövänligare sätt att värma våra bostäder.

Start