Förskola

Håstensgårdens förskola byggdes snabbt med smart prefabteknik

När en ny förskola i passivhusstandard skulle byggas i Varberg satsade Varbergs Bostad och NCC på att bygga egentillverkade, prefabricerade väggar och ett färdigt tak. På det sättet fick man tätt hus på endast tolv dagar.


– Det här är en förskola som är byggd med själ och hjärta. Alla som varit med i projektet har varit måna om att det ska bli den bästa förskolan vi kan skapa tillsammans just nu, säger Lina Hjalmarsson, projektledare på Varbergs bostad.

Varbergs bostad bygger normalt mest hyresrätter, men när kommunen hade för mycket att göra bad de om hjälp att bygga en förskola. Det fungerade, eftersom Varbergs bostad redan hade en tomt med en förskola som skulle rivas. NCC vann LOU-upphandlingen och de hade redan byggt fyra förskolor till Varbergs kommun. Alla Varbergs bostadshus byggs i passivhusteknik och NCC-gänget hade även stor kunskap om detta.

– De var väldigt rutinerade, visste vad de ville ha och vad som gått fel tidigare, säger Lina Hjalmarsson.

NÄRA SAMVERKAN
Förskolan är cirka 1600 kvadratmeter i ett plan och rymmer 140 barn. Den är helt byggd i trä och i projektet valde NCC att själva prefabricera väggarna för att skapa bästa förutsättningar för att snabbt få tätt hus och på detta sätt ha kontroll på uttorkning av bottenplatta och stomme. En prefabstation sattes upp på platsen och i tät dialog med konstruktören och i tätt samarbete med snickarna som hade önskemål, tips och egna lösningar fick projektet fram ritningar med exakta mått som kunde användas i mallstationen.

– Bärande ytterväggar förbereddes så när vi väl gjutit bottenplattan kunde vi montera ytterväggar och sedan hade vi ett kassettak som vi kunde montera direkt. Det gjorde att vi fick tätt hus snart och kunde torka betongplattan snabbt, säger Peter Arvidsson, NCC:s projektchef.

Projektet genomfördes först med löpande förfarande i fas 1 men fast pris i fas 2.

– Där valde vi att jobba i partneringsamverkan med våra underleverantörer. Vi hade gott förtroende för dom eftersom vi jobbat så mycket med dem och det var ett vinnande koncept från vår sida, säger Peter Arvidsson.

Mer om Håstensgårdens förskola:

ENTREPRENÖR: NCC
BESTÄLLARE: Varbergs Bostad
HYRESGÄST: Varbergs kommun
ARKITEKT: Krook & Tjäder
PROJEKTKOSTNAD: 52 miljoner kronor
ENTREPRENADFORM: Totalentreprenad i samverkan


Tre snabba om Håstensgårdens förskola:

• Förskolan har sedumtak och stora gröna ytor runtomkring och ligger nära två koloniträdgårdar.

• Varbergs bostad och NCC tog fram alla bygghandlingar tillsammans och därmed var det lätt för NCC att sätta ett fast pris som Varbergs bostad sedan kunde ta vidare till sin styrelse.

• Förskolan var färdig två månader innan tidsplanen, och verksamhet kunde flytta in en månad tidigare.

 

TEXT: MARTINA STRAND NYHLIN, BYGGINDUSTRIN
BILD: MARIE HIDVI, KROOK & TJÄDER

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter