Grannsamverkan på Sörse fyller 15 år!

Varbergs Bostad, som fyller 75 år i år passade på att gratulera Grannsamverkan på Sörse som också jubilerar.

Det hyllade projektet startade för 15 år sedan i februari och firades nyligen med tårta, innan det var dags att gå den vanliga trygghetsvandringen.

Grannsamverkan är precis som ordet beskriver; ett samarbete mellan de boende – grannarna – för att hålla uppsikt över ett område. Tillsammans, under promenader i olika grupper, håller man koll på vad som händer i bostadsområdet för att skapa ökad trivsel och trygghet.

Det var hyresgästerna Gro Nordtvedt och hennes sambo Tore Rydberg som tog initiativ till Grannsamverkan på Sörse. Tillsammans med Varbergs Bostad, Polisen och Länsförsäkringar drog man upp riktlinjerna för aktiviteterna som sedan dess nästan oavbrutet pågått till och med under pandemin.

BÄTTRE OCH STÖRRE
– Detta blev helt klart större och bättre än vad vi kunnat tro när vi började, säger Gro.

Vi har nu tre grupper igång. Två går varje vecka och en var fjortonde dag. Det finns alltid plats för flera att delta.

GODA KRAFTERS BETYDELSE
Självklar gäst på kalaset var Johanna Stakeberg, som för 15 år sedan, deltog i bildandet av Grannsamverkan, som representant för Länsförsäkringar där hon då arbetade. I dagarna, lagom till jubileet börjar Johanna en ny anställning, nu hos Varbergs Bostad som Hållbarhetschef:

– Grannsamverkan är ju ett fint exempel på att man inte ska underskatta de goda krafternas möjligheter att öka trivsel och trygghet. Tillsammans, genom att organisera sig, kan man åstadkomma stor effekt. Ensam är man inte stark och Grannsamverkan gör stor nytta!

BELÖNAT PROJEKT
Varbergs Bostads hyresgästers insatser på Sörse, har gett eko under åren. Projektet utsågs 2012 till Sveriges bästa brottsförebyggande projekt och har dessutom belönats med hedersomnämnande vid European Crime Prevention Award på Cypern.

2013 nådde ryktet om Grannsamverkan ända upp i regeringen. Justitieminster Beatrice Ask kom på besök till Varberg för att informera sig om projektet på Sörse.

ELDSJÄLARNA GRO OCH TORE
Gro Nordtvedt och sambon Tore Rydberg, eldsjälarna som självklart ska ta åt sig en stor del av äran för det lyckade projektet, är lika entusiastiska nu som för 15 år sedan:

– Ja, vi håller på så länge vi tycker det är roligt och meningsfullt, säger Gro.

Och vi välkomnar flera att följa med på vandringarna. Det är bara att maila mig på grokristinnordtvedt@gmail.com

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter