Perfekta seglingar med entusiastiska hyresgäster

Årets första hyresgästsegling med Galten kunde genomföras den 7 juli under perfekta förhållanden:

- Vi hjälptes åt att sätta segel. Sen seglade vi i medvind så fint tillbaka till hamnen, sa skepparen Roy Magnusson, som gav mycket beröm åt besättningen som bestod av hyresgäster från Varbergs Bostad.

Fredagen den 7 juli bjöd på strålande sol och lagom vindar. Galtabäcksskeppet med Roy Magnusson, som skeppare, tillsammans med ordinarie besättning från bygglaget, stävade ut på havet med förväntansfulla gästseglare.

- Det var väldigt trevligt! Själv har jag inte seglat på många år, men ofta tänkt att det vore intressant att få följa med ombord på Galten, när jag sett de röda seglen till havs, sa Ingmari Carlsson, som var glad att hon var en av de som lyckats få en plats ombord.

Den normala rutten med gästande besättningar går från Varbergs hamn till i närheten av Stubbe fyr. Så blev det också denna dag:

- Det brukar vara lite lä här och därför lättare att hissa segel, berättar skeppare Roy. Några av gästerna hjälpte till med seglen och sen blev det medvind hem. Alltid roligt med en engagerad och intresserad gästbesättning. Och alla tyckte det var så häftigt att få se Varberg från sjön på det här sättet.

Även Varbergs Bostads andra segling för året med Galtabäcksskeppet fick högsta betyg:

- Fem tummar! Väldigt trevliga representanter för både skeppet och Varbergs Bostad, sa Malin Johansson, som bara åkt motorbåt tidigare.

Fem tummar upp även för den andra seglingen

Också denna andra resa med det unika skeppet, en kopia av en knarr från vikingatiden, kunde genomföras i behagligt väder den 11 juli. Lagom vind och regnet väntade tills senare på dagen.

- Egentligen brukar jag bli sjösjuk, men inte den här gången. Vi var i gång hela tiden med att hjälpa till ombord, med att prata med varandra och att fika. Så jag mådde bara bra, sa Malin, som dock senare kände av i armarna att hon assisterat med segel och tampar. Vilket mäktigt segel, konstaterade hon.

Väl i hamn igen dukade Roy och hans kollegor upp kräftor med bröd och alkoholfri dryck. Traditionsenlig och mycket uppskattad avslutning på Galten-seglingen.

- Vi hade jätteroligt! Ett mycket trevligt arrangemang och så härligt att få segla med ett skepp av det här slaget, sa Ingmarie Carlsson.

Som Malin sammanfattade så var just den delen minst lika viktig som själva seglingen – nämligen att få träffas och prata med andra människor under sådana här både spännande och trevliga former!

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter