Full fart på våra sommarjobbare!

Årets upplaga av skollediga ungdomar hos Varbergs Bostad är i full gång. Totalt är det 28 ungdomar i åldern 16–19 år som får chansen att testa på yrkeslivet under fyra veckor i sommar. Den första gruppen har jobbat färdigt och den andra har just börjat sina fyra veckor.

- Jag trivdes så väl och kunde gärna ha fortsatt fler veckor, men det var fullt, säger 18-årige Carl Martinsson, som satsade en del av förtjänsten på ett körkort.

Sommarjobb hos Varbergs Bostad består av huvudsakligen utomhusarbete i våra bostadsområden. I år har ungdomarna även fått pröva på också annat, så som snickeriarbeten, städning, målning och reparation.

- Förutom traditionellt tärdgårdsjobb, har jag även hängt med en reparatör och satt in en diskmaskin i en lägenhet, berättar Carl. Jag tycker nog att jag är ganska händig så det var kul att få göra lite olika saker. Nu saknar jag jobbet, men för att inte känna mig alltför rastlös håller jag på att reparera en släpkärra här hemma.

Varbergs Bostads Susanne Haknert är en av sommarjobbarnas handledare:

- Vi tycker det är viktigt att ungdomarna får lite olika arbetsuppgifter. De är ju så intresserade och glada för att vara här och vi har så trevligt tillsammans. Det blir ju mycket trädgård, men vi har jobbat med att tvätta och snygga till på lekplatserna, krattat i sandlådorna och hjälpt till med att installera kyl och frys. Nu ska vi hänga med på VVS-jobb och lite annat.

- Det känns som om ungdomarna uppskattar att vara här. I den andra gruppen som började den 17 juli, har vi tre ungdomar som var hos oss förra året också. Och vi skojade med två killar i den förra gruppen som bara dröjde sig kvar och inte ville gå hem. Hoppas de också söker igen nästa år!

Syftet med sommarjobben är att erbjuda ungdomar i Varbergs kommun en meningsfull sysselsättning under sommaren, samtidigt som vi vill skapa förutsättningar för deras kommande yrkesval och steget ut i arbetslivet genom att ge de en inblick i hur processen från ansökan till intervju och anställning går till.

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter