Skratt och applåder på stadsvandringen med Peter Börjesson

Peter Börjessons stadsvandringar går hem i alla läger. Ibland är det förtjusta turister som får uppleva staden. Ibland, som tisdagen den 29 augusti, var det huvudsakligen varbergare som lärde sig mer om stadens välkända kvarter. Och så en historielärare:

- Alltid gedigna fakta, alltid något nytt. Så imponerad, sa Andreas Kjell, som lär ut historia på PS-gymnasiet.

Efter vandringen, i ett underbart augustiväder i centrala delar av Varberg, konstaterade 60-talet hyresgäster att detta hade varit en minnesvärd kväll. Som så ofta tidigare blev Peters anekdoter aha-upplevelser för ärrade invånare som trodde att de visste allt om staden. Och glada skratt hos resten.

Andreas Kjell tvekade inte när han fick erbjudandet från Varbergs Bostad att hänga med på stadsvandringen:

- Jag har ett ganska brett historieintresse, men det är fascinerande hur Peter Börjesson kan göra lokal historia så intressant. Och hur han inte upprepar sig, utan har alltid något att lägga till. Att sen kunna krydda det hela med festliga anekdoter är ju bara lysande.

Utanför Påskbergsskolan stannar Peter och berättar hur avancerad skolans arkitektur egentligen är. Att skolan faktiskt anses vara bland de finaste i landet. Peter har själv gått på skolan.

- Det var ju kul för det har min sambo Kajsa också!

Själv kör Andreas ibland en egen variant av Peter Börjessons stadsvandringar i undervisningen.

- En enkel variant bara. Jag väljer ut några objekt. En historisk plats, en speciell byggnad, ett konstverk. Sen fördelas uppgifterna i klassen, eleverna får tid på sig att plugga in ett litet föredrag. Så tar vi oss till platsen och lyssnar på föredraget.

Se där! Kan initiativet fostra en eller annan efterföljare till omåttligt populäre Peter Börjesson, månne?

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter