Stadsvandring i innerstan i snöyran – inomhus tack och lov!

När snöflingorna virvlade längs gatorna var det mysigt att sitta ner i salongen och följa med på en spännande stadsvandring i ord och bild på Varbergs teater. Peter Börjesson får lokalhistoria att bli publikens favoritämne under den två timmar långa ”promenaden”.

Varbergs Bostad fick än en gång nöjet att hälsa våra hyresgäster välkomna till stadsvandring i bild och med ett pärlband av underhållande anekdoter. Vart gick vandringen den här gången?

– Vi började vid torget, sedan gick vi söderut, vidare västerut till Pilhagen, Borgmästaregatan och Kyrkogatan. Vi stannade till på Västra Vallgatan och sedan gick vi upp mot Påskberget, mot Mariedal, Södertull, Södra Villastaden och avslutade nere på hörnet Kyrkogatan och Västra Vallgatan. Vi stötte på människor som inte längre finns, rörde oss i historiska miljöer och dåtidens butiker. Vi stötte exempelvis på bokhandlare Carl Anders Lundgren, Tullan Johansson som hade Konfekten, Anna Matilda Johansson som var 109 år och bodde på Platsarna, berättar Peter Börjesson.

Hur var det att möta publiken på stadsvandringen igår?
– Det var trevligt! Jag talade med gästerna både när de kom och efter stadsvandringen. Det var en väldigt blandad publik och det är alltid det bästa, tycker jag. Några var nästan helt nyinflyttade och tyckte att det var intressant och spännande. Sedan var det varbergsbor som har bott här i hela sitt liv och för dessa blev vandringen en nostalgitripp.

Bland gästerna fanns vår hyresgäst Marie Norgren och hennes mamma Britt-Marie, som hade en trevlig kväll tillsammans på teatern:
– Tänk om det hade gått att resa tillbaka i tiden och få uppleva Varberg som det var då. Det var en jättetrevlig kväll verkligen och Peter är väldigt kunnig och berättar på ett humoristiskt sätt om byggnaderna i stan och människorna som levde då. Vi går gärna på fler av Varbergs Bostads evenemang, jag och mamma. De är uppskattade!

Peter Börjesson berättar på ett mycket underhållande sätt och kan det mesta om historia.
– Jag var nog i tioårsåldern när intresset väcktes. Då brukade jag gå till Lundgrens Bokhandel vid torget och köpa böcker. Räckte inte pengarna fick man köpa på kredit och betala tillbaka när veckopengen kom. Sitta och lyssna på människor när de berättade, tyckte jag också om. Det fanns också ett barnprogram som hette ”Det var en gång” som jag gillade. Och en fransk tecknad serie som jag tyckte väldigt mycket om och som tände en gnista när jag var en liten gosse.

Hur viktig är historiens dåtid för nutiden, tror du?
– Den har en väldigt stor betydelse! Dels för att man kan plocka fram det som var bra, förädla det och anpassa det till vår tid. Men det viktigaste är naturligtvis att lära sig av misstagen och inte göra om dessa igen och igen. En önskedröm, såklart. En annan sak att komma ihåg är att historia inte behöver vara avlägsen, utan finns nära inpå. Den hände igår, förra året eller för hundratals år sedan.

Vill du hälsa något till Varbergs Bostads hyresgäster?
– Jag önskar alla läsare och hyresgäster en riktigt god jul och hoppas att vi ses på det nya året 2024. Då är ju julen och 2023 historia!

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter