Femteklassare pratar drömjobb med Varbergs Bostad

Vad gör en controller? Det vet numera femteklassarna på Bosgårdsskolan och Sibbarps skola som fick besök av Ulrika, Bea, Linnea och Johanna från Varbergs Bostad för några timmars prat om vad vi gör på jobbet egentligen.

SKAL-projektet

Samverkan skola och arbetsliv är en del av undervisningen i Varbergs kommunala skolor. Det så kallade SKAL-projektet ska stärka eleverna inför gymnasieval och yrkesval. Varbergs Bostad är fadderföretag och genomför återkommande aktiviteter tillsammans med skolorna. Frej Rehnström som är lärare på Bosgårdsskolan är tacksam för projektet:

– Arbetslivet är ju fortfarande långt bort för en femteklassare, så miniföreläsningar är bra för att de väcker frågor och funderingar. Drömyrket kan vara klassiker som brandman, polis eller bilmekaniker. Nu fick de träffa människor med yrken som de inte ens visste att det fanns. Marknadskoordinator, exempelvis. Eller controller, vad gör en sådan?

Ulrika som är verksamhetscontroller på Varbergs Bostad höll i en föreläsning och fick berätta om sitt jobb.

– Om man översätter controller till svenska, så betyder det att ha kontroll över verksamheten. För mig i mitt jobb innebär det exempelvis att ha koll på att vi håller budget och fokus på vår affärsplan och vårt uppdrag. Lite klurigt att förstå, men vi anpassar självklart informationsnivån så att det ska vara roligt och intressant för skolungdomarna, säger Ulrika.

Engagerande frågor

Under dagen hölls fyra miniföreläsningar och eleverna var fokuserade, engagerade och väl förberedda med intressanta frågor under hela dagen.

– Olika elever är såklart nyfikna på olika saker, men vad en arbetsdag konkret består av undrade flera. Vad börjar man med när man kommer till arbetsplatsen? Vad man gör om man inte har något att göra på jobbet? Vad har vi för lön? Vi berättade också om vad vi gör som kommunalt bostadsbolag och att Varbergs Bostad behöver medarbetare med helt olika typer av jobb för att fungera.

Förutom Ulrika fanns fler medarbetare från Varbergs Bostad på plats. Linnea som är arbetsledare för skötseln av våra grönområden. Johanna som jobbar med fastighetsutveckling, som innebär att ta hand om nybyggnationer och underhållsprojekt. Bea som är ansiktet utåt och håller i kommunikation, event och sociala medier fanns också med och berättade om sitt jobb.

Skola och arbetsliv i samarbete

Varbergs Bostad är ett allmännyttigt företag som värnar om sitt samhällsansvar och vill vara en attraktiv tänkbar arbetsgivare i framtiden. SKAL-projektet är engagerande och viktigt även för skolan.

– För oss i skolan är det bra att eleverna kan se nyttan med sin utbildning, även om de inte ens har börjat fundera på gymnasiet ännu. Att det de lär sig i skolan just nu leder till något bra längre fram. Kunskap är vägen ut i arbetslivet som finns där i framtiden. Vi är jättetacksamma för att vi får vara med i SKAL-projektet, säger Frej Rehnström.

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter