Inga dueller, men hög puls och mycket skratt i prova-på-gåfotbollen

Tolv svettiga seniorer gjorde high five med varandra efter det timslånga träningspasset i Sparbanken Wictory Center. Varbergs Bostad bjöd in till den populära prova-på-gåfotbollen tillsammans Unite People och ordföranden Adnan Bainca:

– Alla kan vara med, oavsett ålder och träningsvana! Gåfotboll är en medelintensiv motionsform som kan jämföras med en rask promenad. Visst blir man andfådd och får upp pulsen, men den stora hälsovinsten är ändå skratten och gemenskapen. Den får du inte på samma sätt om du tar en promenad på stan, berättar Adnan.

Anders debut på plan

Varje vecka samlas ett härligt gäng, en blandad mix av kvinnor och män över 60 år, för en timmes träning och matchspel. För Anders Gillgren som är 67 år var det premiär just idag.

– Jag har visserligen spelat fotboll i hela mitt liv, men sedan gick båda hälsenorna av. Det är nog femton år sedan jag spelade senast. I september flyttade jag från Jonsered i Göteborg till en lägenhet i centrala Varberg och trivs jättebra. I veckan fick jag reda på det här med gåfotbollen via Varbergs Bostad. Jag tänkte att det skulle vara kul – och det var det. Det var ett gott gäng, det var roligt och det var skönt att få röra på sig. Och kanske lite jobbigare än jag hade trott! Det blir ju naturligtvis vad man gör det till, men har man det där i sig att ”den där bollen ska jag ha”, då får man ju upp farten. Du vet, på gamla gubbar växer hornen ut!

Vi spelar för att ha kul

Anders kom snabbt in i spelet och lärde sig reglerna, både av Adnan och resten av spelarna. Inget fysiskt spel och inga tuffa dueller, vi spelar för att ha kul.

– Det var bra och uttänkta regler, så att alla kan vara med. Bollen fick inte vara över midjehöjd, man spelar utan målvakt och som spelare får du inte täcka målet innanför målgården. Hela laget skulle vara på den anfallande sidan av planen för att målet skulle bli godkänt. Så det räckte inte med att någon stod där uppe och väntade på bollen, utan hela laget var i rörelse.

Just rörelse är ju bra för oss alla. Hur tror du att gåfotboll påverkar hälsan?

– Jag var på årskontroll hos läkaren igår, faktiskt. Allt var bra, men läkaren tipsade mig om att göra aktiviteter som får upp pulsen. Det fick jag ju verkligen chansen till idag. Jag blev riktigt svettig! Så gåfotbollen kommer att göra gott för min hälsa, precis som läkaren sa. Efteråt bjöds vi på gofika och det var kul att träffa nya människor. De hälsade mig välkommen på gåinnebandy på tisdagar också, och funderar på att starta gåhandboll också. Hahaha! Det här blir kul, fullt upp!

Ett härligare Varberg

Varbergs Bostad tillsammans med Unite People FC arrangerade dagens prova-på-pass av gåfotboll. Anders Gillgren kommer definitivt tillbaka nästa vecka och Adnan Bainca hälsar fler välkomna:

– Gåfotboll kan man hålla på med hela livet. Den som kommer hit är snabbt med i gemenskapen. Det här är mer än motion – det ger livsglädje och sammanhållning. Vi skrattar och har kul, kramas och gör high five.


Tack för idag allihop, säger vi på Varbergs Bostad. Det här är precis vad vi önskar oss av vårt arbete för social hållbarhet, gemenskap, tillgänglighet och ett härligare Varberg.

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter