Surr om bin och smak av honung – en härlig kväll på Håsten

Visste du att ett bi har fem ögon och lever tillsammans med upp till 80 000 andra bin i bikupan? Varbergs Bostad bjöd in till surr om bin, honung och biologisk mångfald på Håsten. Sedan blev det pyssel och fika.

Ett tjugotal hyresgäster träffades i gemensamhetslokalen på Håstens torg för att ha en trevlig kväll tillsammans och lära sig mer om bin och deras livsviktiga roll på planeten. Exempelvis Jane Lagergren som bor i närheten av bikupan på Håsten:
– Jag promenerar förbi bikupan nästan varje dag och bina brukar också flyga hem och hälsa på mig i min lilla trädgård för att dricka vatten. Det var intressant att få höra om bisamhället och att varje bi har sitt jobb för att allt ska fungera. Något arbetsbi är spejare andra är drönare, men det finns bara en drottning. Spännande! Jag vann dessutom en bok och fick med mig en burk honung hem. Så – det var verkligen wow!

Varbergs Bostad har tolv bikupor med 50 000-80 000 bin i varje bikupa. Roger och Anna Olsson på Kungskupan sköter om de flesta och berättade under kvällen det mesta som finns att veta om bin.
– Just nu är bina i dvala i vinterklot inne i bikuporna. De sover inte, utan surrar med sina vingar för att få upp temperaturen till cirka tjugo grader längst inne i klotet där drottningen finns. För att de ska överleva och må bra har vi lämnat kvar honung och sockerlösning inne i kupan, som de äter av under vintern. Men snart är det vår igen och när sälgen blommar kommer bina att flyga ut, berättar Roger. Visste du förresten att bina måste besöka fyra miljoner blommor för att få till ett kilo honung?

Självklart fikade vi och provsmakade våra egna bins honung, men hyresgästerna fick även göra cerat och bivaxljus som mjukar upp och värmer i januarikylan.
– Det blev en jättetrevlig kväll och jag uppskattar verkligen att Varbergs Bostad hittar på roliga saker för oss, säger hyresgästen Jane Lagergren.

Bostäder för bin, insektshotell och ängsmarker

Att antalet bin minskar dramatiskt, såväl i Sverige som i resten av världen, försämrar möjligheterna för pollinering som är livsviktig för naturen. Det kan på sikt få allvarliga konsekvenser. För att bidra till att motverka den negativa utvecklingen har vi på Varbergs Bostad placerat ut tolv bikupor i våra bostadsområden. Cirka 150 kilo ekologisk honung från de egna bikuporna är en trevlig bieffekt varje år. Vi har ofta skolklasser på besök vid bikuporna. Förutom att det är trevligt, ger det också möjlighet för barn och ungdomar att lära sig mer om bin och naturen i stort.

Som bostadsbolag skapar vi även bra boendemiljöer för andra insekter, djur och växter och bidrar på så sätt till en biologisk mångfald. Vi låter till exempel svamp, mossa, insekter och maskar frodas på de träd som vi fäller. Vi planterar växter som lockar fjärilar och andra pollinerare. Fåglar får ett bra boende i någon av de holkar vi sätter upp. Träd, buskar och tät markvegetation ger en bra miljö för myror, skalbaggar och andra småkryp att leva i. Även sedumtaken som finns på Sörse är en biologisk miljö som får insekter och fjärilar att trivas.

Fokus på hållbarhet

Varbergs Bostad arbetar aktivt med att forma framtidens boende utifrån livskvalitet, miljö och hållbarhet. Social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet är grunden för hur vi tar ansvar för människor och planet. Genom målmedvetna satsningar ur ett större och bredare miljöperspektiv hela vägen ner till enklare kontinuerliga aktiviteter för våra hyresgäster, når vi konkret resultat.

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter