Bra jobbat, Alexander och Oskar!

Under en vecka har två åttondeklassare lagat tvättmaskiner och bytt fönsterisolering i stället för att gå till Bosgårdsskolan i Tvååker. Fjortonåringarna Oskar Karlsson och Alexander Andersson vill egentligen bli fotbollsproffs båda två, men berättar att de har haft en rolig vecka på Varbergs Bostad och fått känna på att leva arbetslivet.

Hur var det att gå till ett jobb i stället för att gå till skolan?
– Det kändes annorlunda, men roligt på samma gång att lära sig nya saker och göra sådant som vi aldrig hade provat på förut. Yttre skötsel, testat att vara snickare och reparatör, förvaltning, kundtjänst och marknad, till exempel. Vi har haft det jättekul och har haft bra handledare.

Vilka jobb fick du följa med på, Oskar?
– Det var lite olika från dag till dag. En dag jobbade jag som snickare och fick såga tremetersbrädor och en träskiva, sedan målade jag. Det tyckte jag var kul. Vi bytte också ut en spis, bytte gummilist i en spis, lagade en tvättmaskin som inte funkade och sedan bytte vi ut ett element.

Vad tyckte du var roligast, Alexander?
– Det var att jobba med handledaren Robin. I torsdags till exempel, så var vi ute och bytte namnskyltar på dörrar och i trappuppgångar där nya hyresgäster skulle flytta in. Vi var också i en lägenhet och bytte fönsterisolering. Robin visade hur jag skulle klippa och sätta in isoleringen. Det var kul och vi snackade lite under tiden, det var en bra vecka. Roligare än i skolan!

Varför är det viktigt för Varbergs Bostad att ta emot praktikanter? Clara Olson, som är HR-strateg, berättar:
- Vi samverkar med skolorna i Varberg för att introducera unga människor i arbetslivet. Att ta emot praktikanter är en del av denna samverkan. För oss är det viktigt att få visa upp bredden av yrkesroller som finns hos oss. Praktikanterna får inte bara testa på ett jobb under veckan, utan flera. På så vis kan vi bidra till att skapa förutsättningar för ungdomarnas framtida yrkesval och det steg de ska ta ut i yrkeslivet.
- Samtidigt är det utvecklande för oss på Varbergs Bostad också, eftersom vi får nya perspektiv och lär oss mycket av praktikanterna som är duktiga på att ställa kloka frågor. Det har varit jättekul att ha Alexander och Oskar här, säger Clara Olson.

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter