Lägenhetsbyte - VarbergBostad
Mejla oss:
info@varbergsbostad.se
Frågor & svar:
Vanliga frågor till Varbergs Bostad »
Skicka brev till oss:
Varbergs Bostad, Box 83
432 22 Varberg

Mina sidor:
Felanmälan »

Besök oss:
Besöksadresser och öppettider »

Ring oss: 0340 - 69 75 00

Facebook:
Varbergs Bostad på facebook » 

Vi vill bli ännu bättre:
Tyck till om Varbergs Bostad »
  Nyhetsbrev:
Prenumerera på nyheter

Sök här:

Logga in

För att göra intresseanmälningar, felanmälan eller komma åt Mina sidor måste du vara inloggad.

Registrera dig
Glömt lösenord

Stäng meny

Lägenhetsbyte på Bytestorget

På Bytestorget kan du som har ett förstahandskontrakt hos Varbergs Bostad annonsera din lägenhet för byte till en annan bostad i 60 dagar. Externa sökande kan inte lägga upp en annons – dock kan externa sökande se samtliga upplagda annonser på Bytestorget och därefter ta kontakt med dig som annonsör. Garage och fordonsplatser med separat avtal ingår inte vid ett byte.

Regler för lägenhetsbyte
För att vi ska godkänna ett lägenhetsbyte måste beaktansvärda skäl finnas. Sådana skäl kan vara förändringar som efter avtalets tecknande uppstått i familje-, ekonomi- eller arbetssituation. Godkännande av lägenhetsbyte görs på samma sätt som vid godkännande av ny hyresgäst enligt våra riktlinjer för uthyrning. Du ska även ha betalat hyran i tid de senaste sex månaderna, samt inte ha varit aktuell i något störningsärende.

Hur går man tillväga?
Om båda parterna är överens om att genomföra bytet, fyller ni i vår blankett för lägenhetsbyte och skickar in till oss (Adobe Reader 10 krävs) eller mailar till uthyrning@varbergsbostad.se. Det är viktigt att båda parter utförligt beskriver skälen för lägenhetsbyte i ansökan till oss. De angivna skälen ska påvisa det förändrade förhållande som har bidragit till att ett lägenhetsbyte har blivit aktuellt för er. Blanketten ska undertecknas av båda parter och måste vara oss tillhanda minst två (2) månader innan bytet ska ske. 

Observera att du tillsammans med din ansökan måste lämna intyg som styrker skäl till lägenhetsbyte.

Om er ansökan blir godkänd av oss kommer vi att meddela beslutet till er efter att lägenheterna har besiktigats. Slutligen kan lägenhetsbytet genomföras. Även om er ansökan inte godkänns kontaktar vi er, antingen via telefon eller mail.

Den som erhåller en lägenhet genom lägenhetsbyte övertar den föregående hyresgästens rättigheter och skyldigheter enligt hyreskontraktet. Vid ett lägenhetsbyte övertar den nya hyresgästen lägenheten i befintligt skick.

Observera att varken garage eller parkeringsplats ingår i ett lägenhetsbyte, bytet gäller endast bostaden.

När ett lägenhetsbyteär godkänt nollställs din söktid.

NYA REGLER SEDAN DEN 1 OKTOBER 2019:

Boendetiden
Om en hyresgäst eller bytespart har varit bosatt i sin lägenhet under kortare tid än ett år vid tidpunkten för ansökan om lägenhetsbyte, beviljas bytet endast om de synnerliga skälen är avsevärt högre än det som i normala fall gäller för att hyresgästen ska anses ha beaktansvärda skäl för bytet. Ett sådant skäl kan till exempel vara om en hyresgäst på grund av en oförutsedd händelse, exempelvis dödsfall i familjen, har ett mycket stort behov av att omgående få en annan lägenhet.

Byte till villa eller bostadsrätt
Enligt nya regler i hyreslagen omfattar bytesrätten endast möjligheten att byta sin lägenhet mot en annan hyreslägenhet, det vill säga att tillstånd för byte till en bostadsrättslägenhet, villa eller annat ägt boende inte längre beviljas.

Start