Att söka lägenhet

På vår hemsida kan du snabbt och enkelt söka lägenhet hos oss på Varbergs Bostad. Här finns alla våra lediga lägenheter presenterade och du anmäler själv intresse till de lägenheter som passar dig.

Börja med att göra en kundanmälan

Steg ett är att registrera dig som bostadssökande hos Varbergs Bostad. Detta gör du under fliken "Kundanmälan". Anmälan är naturligtvis helt kostnadsfri.

Samla söktid

Direkt när du registrerat dig som sökande börjar du samla söktid. Det är sedan söktiden som avgör vem som tilldelas en ledig lägenhet. För att se hur lång söktid du har kan du logga in på ”Mina Sidor/Mina profiler/Ködatum”.

Den dagen du tilldelas en lägenhet nollställs din och din makas/makes, sambos eller medsökandes söktid. Din söktid kommer att börja räknas automatiskt igen från det datum ditt nya hyresavtal börjar att gälla. Detta innebär att om du är hyresgäst hos Varbergs Bostad och söker ny lägenhet, kommer din boendetid från senaste giltiga hyresavtal att räknas som din söktid.

Såväl ansökan som söktid är personlig och söktid kan inte överlåtas för att söka lägenhet åt vänner eller anhöriga.

Gör en intresseanmälan

När en lägenhet blir uppsagd publiceras den på vår hemsida under "Sök ledigt". Lägenheten ligger sedan ute för intresseanmälan under 4-6 dagar. Om du hittar en lägenhet som du är intresserad av, loggar du in på "Mina sidor" och anmäler ditt intresse. Observera att du kan ha max tre pågående instresseanmälningar registrerade samtidigt.

Erbjudande om visning

Efter att anmälningstiden har gått ut, kommer de fem sökande med längst söktid att få ett erbjudande om lägenhetsvisning via e-post eller brev. Du tackar därefter ja eller nej till lägenheten (observera att sista svarsdatum finns angivet i det erbjudande som skickas till dig). Detta gör du via "Mina sidor".

Du kan endast tacka nej till erbjudna lägenheter tre gånger under en 12-månadersperiod, därefter spärras du som sökande i sex månader. För att återaktivera dig som bostadssökande ber vi dig att kontakta oss. Ett uteblivet svar räknas som ett nej.

Kontraktsskrivning

Om det är fler än en som tackar ja till lägenheten, så kommer den med längst söktid att tilldelas den. Under ”Mina sidor/Ärenden” kan du se aktuell status för uthyrningen. Innan kontraktsskrivning gör vi en kreditkontroll, samt kontroll hos arbetsgivare och nuvarande hyresvärd enligt våra riktlinjer för uthyrning.

När du har blivit tilldelad en lägenhet, nollställs din och din makas/makes, sambos eller medsökandes söktid. Återaktivering av söktiden kommer att ske automatiskt från det datum ditt nya hyresavtal börjar att gälla.

"Poäng plats 5"

I samband med att vi publicerar lediga lägenheter på hemsidan, visas en så kallad "Poäng plats 5" under varje lägenhet. Samtliga sökande som anmält intresse till just den lägenheten rangordnas automatiskt utifrån längst till kortast söktid.

"Poäng plats 5" anger den söktid som sökande på plats fem har. Detta är endast en ögonblicksbild och ger en indikation på hur lång söktid de sökande till lägenheten har. Söktiden kan ändras under den tid som intresseanmälan är öppen för den specifika lägenheten.

Tips på lediga lägenheter via e-post

Om du inte har möjlighet att bevaka lediga lägenheter på regelbunden basis, kan du lägga upp en sökprofil på ”Mina Sidor”. I sökprofilen anger du önskemål om område, bostadsyta, månadshyra och liknande. Så snart det dyker upp en ledig lägenhet som matchar din profil kommer du att meddelas via e-post. Därefter kan du anmälsa ditt intresse till den lediga lägenheten.


Alla möjligheter att hitta en hyresrätt

Hos oss har alla samma rättigheter och möjligheter att hitta en bostad. Här kan du läsa om våra grundkrav, riktlinjer och möjligheter.

Bostadssökande? Registrera dig!

Fyll i dina uppgifter och börja samla söktid direkt.