Frosta av frysen - VarbergBostad
Mejla oss:
info@varbergsbostad.se
Frågor & svar:
Vanliga frågor till Varbergs Bostad »
Skicka brev till oss:
Varbergs Bostad, Box 83
432 22 Varberg

Mina sidor:
Felanmälan »

Besök oss:
Besöksadresser och öppettider »

Ring oss: 0340 - 69 75 00

Facebook:
Varbergs Bostad på facebook » 

Vi vill bli ännu bättre:
Tyck till om Varbergs Bostad »
  Nyhetsbrev:
Prenumerera på nyheter

Sök här:

Logga in

För att göra intresseanmälningar, felanmälan eller komma åt Mina sidor måste du vara inloggad.

Registrera dig
Glömt lösenord

Stäng meny

Spar pengar med en isfri frys

Kylen och frysen står för närmare en fjärdedel av elfröbrukningen i din lägenhet. Dessutom ökar driftkostnaden för frysen om den är full av is. Spara pengar genom att frosta av den regelbundet - reparatören Leif Johansson visar hur enkelt det är.

I de flesta av Varbergs Bostads lägenheter finns kylskåp med automatiskt avfrostning. Däremot måste frysen frostas av manuellt och hur ofta det ska göras beror på hur mycket den används.

- En gång om året, kanske två, men tumregeln är att det är dags när isen i frysen blivit fem-sexmillimeter tjock, säger Leif Johansson.

- Om kompressorn går ofta - och det hör man - kan det vara dags.

Nu på vintern är det idealiskt att göra det, eftersom de varor du har i frysen kan stå kallt på balkongen, den tid det tar att göra jobbet. Andra årstider kan man ju använda en kyllåda.

- När frysen är tom och avstängd kan man koka upp vatten i ett par kastruller och ställa in i frysen, säger Leif. Det påskyndar avfrostningen.

Långpanna på golvet

Det finns antingen en redan monterad "läpp" eller "pip" i botten på frysen, eller en lös sådan, som ska transportera ut vattnet.

- Därför ställer jag alltid långpannan från ugnen, på en handduk, framför frysen. När det här enkla jobbet är gjort, är det viktigt att torka frysen ordentligt på insidan innan man laddar den med varor igen. Men frysen avfrostas kan du passa på att ta en titt i kylskåpet.

- Dräneringshålet under kylplattan där ska vara rent så att kondensvattnet kan försvinna. Slangen från hålet till kompressorn får inte vara "igensatt". Sätt dit en liten bit av en slang och blås för att kontrollera. Att ha onödigt kallt i kyl och frys kostar också pengar.

- Minus 18 i frysen och sju-åtta plus i kylen är bra.

1

Redskap som behövs

  • En eller flera kastruller
  • Långpanna från ugnen
  • Handduk
  • En bit av en slang - för att blåsa rent till kompressorn i kylen. Se texten.
2

Stäng av strömmen till frysen.

3

Plocka ut de infrusna varorna.

4

Dra fram den pip som leder ut smältvattnet. Placera långpannan på en handduk på golvet framför frysen.

5

Sätt ett par kastruller med kokande vatten i frysen. Torka ur frysen ordentligt. Slå på strömmen och ställ tillbaka dina varor.

Start