Kylen och frysen står för närmare en fjärdedel av elfröbrukningen i din lägenhet. Dessutom ökar driftkostnaden för frysen om den är full av is. Spara pengar genom att frosta av den regelbundet - reparatören Leif Johansson visar hur enkelt det är.
I de flesta av Varbergs Bostads lägenheter finns kylskåp med automatiskt avfrostning. Däremot måste frysen frostas av manuellt och hur ofta det ska göras beror på hur mycket den används.
- En gång om året, kanske två, men tumregeln är att det är dags när isen i frysen blivit fem-sexmillimeter tjock, säger Leif Johansson.
- Om kompressorn går ofta - och det hör man - kan det vara dags.
Nu på vintern är det idealiskt att göra det, eftersom de varor du har i frysen kan stå kallt på balkongen, den tid det tar att göra jobbet. Andra årstider kan man ju använda en kyllåda.
- När frysen är tom och avstängd kan man koka upp vatten i ett par kastruller och ställa in i frysen, säger Leif. Det påskyndar avfrostningen.
Långpanna på golvet
Det finns antingen en redan monterad "läpp" eller "pip" i botten på frysen, eller en lös sådan, som ska transportera ut vattnet.
- Därför ställer jag alltid långpannan från ugnen, på en handduk, framför frysen. När det här enkla jobbet är gjort, är det viktigt att torka frysen ordentligt på insidan innan man laddar den med varor igen. Men frysen avfrostas kan du passa på att ta en titt i kylskåpet.
- Dräneringshålet under kylplattan där ska vara rent så att kondensvattnet kan försvinna. Slangen från hålet till kompressorn får inte vara "igensatt". Sätt dit en liten bit av en slang och blås för att kontrollera. Att ha onödigt kallt i kyl och frys kostar också pengar.
- Minus 18 i frysen och sju-åtta plus i kylen är bra.