Rengör spisfläkten - VarbergBostad
Mejla oss:
info@varbergsbostad.se
Frågor & svar:
Vanliga frågor till Varbergs Bostad »
Skicka brev till oss:
Varbergs Bostad, Box 83
432 22 Varberg

Mina sidor:
Felanmälan »

Besök oss:
Besöksadresser och öppettider »

Ring oss: 0340 - 69 75 00

Facebook:
Varbergs Bostad på facebook » 

Vi vill bli ännu bättre:
Tyck till om Varbergs Bostad »
  Nyhetsbrev:
Prenumerera på nyheter

Sök här:

Logga in

För att göra intresseanmälningar, felanmälan eller komma åt Mina sidor måste du vara inloggad.

Registrera dig
Glömt lösenord

Stäng meny

Gör spisfläkten fräsch enkelt och snabbt

Det är viktigt att spisfläkten fungerar som den ska – både för att matos och fett ska försvinna och av brandsäkerhetsskäl. Reparatören Mathias Sahlin visar hur det ska gå till.

Det är helt naturligt att fett och smuts samlas i filtret som sitter i fläktkåpan ovanför din spis. Är filtret inte rengjort blir det ohygieniskt, samtidigt som draget i fläkten försämras. Dessutom – och det är kanske det viktigaste – kan ett igensatt filter vara en brandfara.

- Det händer att hyresgäster hör av sig och klagar på att fläkten inte suger effektivt och då är det ju oftast så att filtret är igenblockat, säger Mathias Sahlin. Och ”Salle”, som han kallas, berättar att det bästa sättet att kontrollera filtret är att ta av det och hålla upp det mot ljuset.

- Det är väldigt lätt att själv ta bort filtret. Och ser man sedan inte igenom det när man håller upp det mot ljuset är det hög tid för rengörning. Det finns två olika sorters filter. Antingen ett silvergrått stålfilter eller ett svart ”tyg”-filter.

- Man kan med fördel sätta stålfiltret i diskmaskinen. Tygfiltret rengör man i vasken. Det är ett bra knep att hetta upp vatten i en vattenkokare och slå det över tygfiltret i köksvasken. Häll i lite diskmedel.

- Om man låter filtret ligga i kraftigt upphettat vatten med diskmedel en timmes tid, ska fettet och smutsen lösas upp och försvinna. Men koka upp vattnet innan, det räcker inte med temperaturen i vanligt kranvatten.

Hur ofta?

Hur ofta man måste rengöra filtret beror ju på storleken i hushållet och hur mycket mat man brukar laga. Men ett bra tips är att kolla filtret en gång i månaden, eller åtminstone varannan månad.

- När man rengjort filtret känns effekten omedelbart, säger ”Salle”. 

1

Detta behöver du:

  • Diskborste
  • Diskmedel
  • Hushållspapper
2

Stäng av självdrag eller fläktmotor. Lossa filterhållarens låsanordning genom att trycka in låset i framkanten.

3

Ta loss filtret och kontrollera det mot ljuset. Lägg tygfiltret i kokvarmt vatten med diskmedel i köksvasken. Använd sedan en diskborste för rengöringen. Det silvergrå stålfiltret kan ställas direkt i diskmaskinen.

4

Tvätta även hållaren.

5

Låt filter och hållare torka ordentligt innan de sätts tillbaka. Montera sedan tillbaka filtret, tryck hållaren på plats och starta fläkten.

Start