”Alltid bra att kunna ge första hjälpen!”

En gång var Ellen Pettersson med om att försöka hjälpa två medvetslösa personer:

- Det gick bra den gången, men när jag såg den här möjligheten ville jag lära mig mer, sa Ellen om första-hjälpen-kursen på Håsten nyligen.

Detta var den andra kostnadsfria kursen i första hjälpen, som Varbergs Bostad inbjudit till i samarbete med Röda Korset. Den här gången var det på Håsten, som de engagerade hyresgästerna under tre och en halv timme trimmades i konsten att hantera personer som drabbats av stroke, blödningar, medvetslöshet och mycket annat.

- Vi fick lära oss sådant som är bra att kunna om något händer. Jag har till exempel ganska gamla föräldrar och vill alltid lära mig något nytt, sa Ellen efteråt. Förra sommaren hjälpte jag, så gott jag kunde, två personer som blivit medvetslösa. En del visste jag redan, som till exempel att kolla andningen, vikten av sidoläge, kompressioner och annat. Det gick bra och jag fick beröm av ambulanspersonalen när de kom.

- Sen dess har jag tänkt att jag ville lära mig mer och när jag läste om detta tog jag chansen. Det var jättebra övningar. Jag går på gymnasiet och faktiskt ska vi få en grundkurs i livräddning i dagarna. Jag kommer att bli bra på det här!

Mohamed Arab var också mycket nöjd med livräddningskursen:

- Jag arbetade tidigare inom hemtjänsten och då hade jag behövt den här kursen. Att ge första hjälpen är alltid bra att kunna. Nu har jag en första hjälpen-väska i min bil och nu vet jag ju också allt om hur man ska använda den.

- Jag tyckte till exempel det var intressant att få veta hur man hjälper någon som satt i halsen. Sådant kan ju hända precis när som helst. Nu vet jag hur man gör. En fantastiskt bra kurs!

 

Publicerad: | Senast ändrad:

Fler nyheter